امروز می خواهم به بخشی دیگر از کتاب » ادبیات فارسی از عصر جامی تا روزگار ما« از استاد شفیعی کد کنی در مورد داستان نویسی نو و ادبیات نمایشی در ایران اشاره کنم :
داستان نویسی نو در ایران
می توان گفت داستان نویسی نو در ایران با « یکی بود یکی نبود » نوشته محمد علی جمال زاده که ابتدا در سال 1922 در برلین منتشر شد آغاز شد.
جمال زاده راهی را گشود که نویسندگان بعدی از جمله صادق هدایت و بزرگ علوی آن را پیمودند. نسل های بعدی هنوز نتوانسته اند گامی فراتر از هدایت و علوی بردارند.
هدایت را می توان به لحاظ اقتدار و شهرت عظیم نویسندگی و وسعت و تنوع زمینه آثارش برجسته ترین شخصیت در نثر جدید فارسی به حساب آورد.
پس از 1320 نسلی جوانتر در عرصه داستان نویسی جدید ایران پدید آمد از جمله صادق چوبک، جلال آل احمد، ابراهیم گلستان و محمود اعتماد زاده ( م.ا. به آذین) و سیمین دانشور
جلال آل احمد از مردمی ترین نویسندگان معاصر است و به احتمال دامنه نفوذ وی حتی از صادق نیز گسترده تر است.
رمان سووشون از سیمین دانشور ( همسر جلال آل احمد) از نظر منتقدان یکی از دو یا سه رمان برجسته در زبان فارسی است.
ابراهیم گلستان نثری شاعرانه و دلکش دارد ولی هیچیک از شخصیت های داستان هایش به یاد نمی مانند.
ادبیات نمایشی
تئاتر به معنی درست آن تا یک سده پیش در شرق وجود نداشت و به احتمال نخستین کسی که در آسیا دست به نوشتن نمایشنامه زد میرزا فتحعلی آخوند زاده بود.
علت اینکه ادبیات نمایشی در ایران وجود نداشته به این موضوع بر می گردد که نیروی حیاتی برای رشد اینگونه ادبیات انتقاد است. هرگاه نسیم آزادی در ایران وزیدن گرفته – عصر مشروطه و دوران پس از کناره گیری رضا شاه از سلطنت- در نمایشنامه نویسی نیز حرکتی آغاز شده است.